Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A dzsungária törpehörcsög

2009.04.29

 EredeteKép

 A dzsungáriai törpehörcsög eredeti hazája Belső-Ázsiában található. Itt föld alatti járataikban élnek, amit csak éjszaka hagynak el, hogy táplálékot keressenek. Főként növényi részeket, gyökereket, magokat esznek, de ha módjukban áll, apró rovarokat is fogyasztanak. Télen szürkésbarna bundájuk kifehéredik, s téli álmot alszanak. Fő ellenségeik a járatokba is utána férkőző görény és hermelin, de a ragadozó madarak is gyakorta zsákmányolnak törpehörcsögöket.

 

Külleme

 Hazai rokonánál, az aranyhörcsögnél jóval kisebb méretű. A kifejlett állat 5-10 cm hosszú és átlag 30-35 grammot nyom. Fejükhöz képest nagy méretű, fekete szemeik az éjszakai életmódhoz alkalmazkodott. Tömött, de mégis puha tapintatú bundájuk pedig a zord időjárás ellen védi őket a természetben. Apró, rövid farkuk szinte nem is látszik.

Kép

Eredeti színét tekintve az állat bundája barna, hasa fehér, hátán pedig egy fekete csík húzódik. Ma már azonban több színváltozatot is kitenyésztettek, ezek közül a két legismertebbet mutatom be. A pearl szín esetében az egész állat hófehér, csak a hátán marad esetleg egy sötétebb csík, melynek erőssége egyedenként változik. A kék szín a legújabb változat: ilyenkor az egész állat szürkés, a hasa fehér, s a hátán látható sötét csík kevésbé kifejezett. Emellett található még egy színmódosulat, az ún. „winter white”: azokat az állatokat nevezzük így, melyek a hőmérséklet csökkenésével kifehérednek, majd a hőmérséklet emelkedésével újra kiszínesednek.

 

TartásaKép

 Lakóhelynek megfelel mind a terrárium, mind a ketrec. Ha ketrec mellett döntünk, akkor azonban oda kell figyelni a választásnál, hogy igen apró rácstávolságú lakóhelyet válasszunk, különben egyszer csak állatkánk hűlt helyét találjuk. A legjobb megoldásnak a különböző méretű műanyag terráriumokat tartom, melyek nagy részét kifejezetten hörcsögöknek gyártják. Alomnak megfelel faforgács vagy csutkaalom – az előbbibe szívesen beássák magukat, míg az utóbbi jobb szagelszívó hatású. Emellett fészekanyagnak kaphatnak szénát és papírtörölközőt. Ezeket felaprítják és házikójukat kibélelik vele.

A lakhely berendezései közé tartozzon még egy is odú vagy házikó. Ez lehet cserép, kerámia vagy fa, s ma már szinte mindenféle alakú és nagyságú kapható belőlük. Mindenképpen legyen futókerekük, melyet lehetőleg lakhelyük közepén helyezzünk el, hogy könnyedén tudjanak ki-be szállni. Fontos, hogy a legkisebb átmérőjű kereket válasszunk, mert a nagyobbak hajtása problémákat okozhat az apró höriknek. Szinte mindegy, hogy milyen anyagból készül a kerék, bár tapasztalatom szerint a műanyagot idővel szétrágják. Fogkoptatásra nagyon jól megfelelnek a különböző WC- ill. egyéb papírgurigák, melyekben szívesen bújkálnak is, de a faágakat is előszeretettel rágcsálják.Kép

Táplálásukra ma már itthon is többféle, jó minőségű törpehörcsög-eleség kapható, melyek kielégítik az állatok energia, rost, fehérje és ásványi anyag igényét, így célszerű ezeket etetni. Emellett rendszeresen kapjanak zöldséget ill. gyümölcsöt is – nálam az uborka, a répa, az alma és a körte volt a legkedveltebb. Az el nem fogyasztott maradékot mindig vegyük ki, ne fonnyadjon az alomban! Csemegeként adhatunk nekik fürtös kölest ill. a boltokban kapható különféle csemegéket – ezekkel viszont csínján bánjunk, mert általában magas a cukortartalmuk.

Fontos, hogy mindig legyen előttük friss víz!

Élettartamuk 2-3 év.

 

Viselkedés

 A törpehörcsögök alapvetően magányos állatok. A vadonban a hím és a nőstény csak a párzás idejére van együtt. Sokan próbálkoznak 2 egynemű állatot együtt tartani. Ilyenkor általában sokáig nagyon jól megvannak, aztán egyik pillanatról a másikra, az addig békésen együtt élő lakótársak egymás torkának esnek, s véglegesen szét kell őket választani. A hím és a nőstény tartható együtt, azonban ha két idősebb egyedet próbálunk összeszoktatni, akkor előfordulhat, hogy sose fogadják el egymást.

A törpehörcsögök alapvetően éjszakai állatok. Azonban alkalmazkodnak az emberhez, s a fogságban tartott egyedek rendszeresen előbújnak hálóhelyükről napközben is.

Kép

Természetük és jellemük nagyon változatos lehet. Alapvetően azonban szelídek, nem harapósak, legfeljebb akkor csípik meg az ember ujját, ha a legszebb álmukból ébresztjük fel vagy ha nagyon finom ételszaga van az ujjunknak. Ha megijednek vagy félnek, akkor hangosan cserregnek, esetleg még hanyatt is fekszenek közben, ami nagyon mókás látvány.

Nagyon kíváncsi természetűek, s hamar kézhez szoktathatók. Ha a gazdi rendszeresen foglalkozik vele, akkor a höri magától, lelkesen mászik az ember kezébe egy kis simogatásért és felfedező sétáért.

 

Kép

Tenyésztése

 Az állatok tenyésztésbe vétele általában 3 hónapos kor körül történik, ekkor várható az első alom időpontja. Ha a pár sikeresen összeszokott, s megtörtént a párzás, akkor a 16-18 napos vemhességi idő letelte után megszületnek a kölykök. A nőstény a vemhesség ideje alatt több fehérjét igényel, ezért egészítsük ki megszokott eleségüket szárított hallal, sajttal, túróval, macskaeledellel, főtt tojással. A fehérjeigény mellett a kismama vízigénye is megnő, így fokozottan figyeljünk oda, hogy az itatóban mindig legyen friss víz.

Az átlagos alomlétszám 5-7 kölyök., de ettől eltérhet. A kölykök csupaszon és vakon születnek, ám hangjuk elárulja jöttüket. A kicsiket ne háborgassuk ilyenkor, s figyeljünk oda, mert a kölykeit féltő anyuka ilyenkor agresszívebb lehet. A hímet nem kell kivenni a kölykök születésekor, csak ha nem szeretnénk több kölyköt. A későbbiekben ugyanis gond lehet visszaszoktatásából, bár én ezt nem tapasztaltam. A hím az első 1étben általában az odún kívül alszik, majd ő is aktívan részt vesz a gyereknevelésben. Ha nem vesszük ki a hímet, akkor számíthatunk rá, hogy a nőstény a fialás után egyből újra vemhesül, s hamarosan újabb kishörcsögök születnek.

Kép

A kölykök rohamléptekkel fejlődnek, 7-8 naposan már szőrösek, 1,5 hetesen pedig a szemüket is kinyitják. A kicsik 3 hetesen már szilárd táplálékot fogyasztanak, bár a 10 napos hörik is szívesen nyalogatják az uborkát. A kölykök elválasztása 4-5 hetes korban történjék, de ha a nőstény elzavarja vagy kergeti őket, akkor azonnal vegyük ki a kicsiket. A kölyköket nemek szerint válogassuk külön, mert már 6 hetes korban ivaréretté válnak. A nemek megállapítása nem könnyű, de nem is lehetetlen: az ivarnyílás és a végbél távolságát kell figyelni – ez hímeknél nagyobb, mint a nőstényeknél. Célszerű eleinte a szülőpáron gyakorolni: óvatosan kézbe vesszük őket, s a hátára fordítva összehasonlítjuk a két távolságot.

Forrás: http://www.freeweb.hu/kisragcsalo/dzsungi.htm

szerző: Czirják Judit, Zarposz Mongol Futóegér Tenyészet, http://www.mongolfutoeger.fw.hu/elad.html