Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elhelyezés, szoktatás, előkészületek

2009.03.28

 

 

Ketrec

 

Szükség lesz egy igazán nagy ketrecre. A rácsok távolsága 1-1,5 cm legyen. A ketrec magassága a leglényegesebb. Minimum a következő méretekkel kell számolnunk: 45 cm x 70 cm x 90 cm (mélység x szélesség x magasság). Azonban ha tehetjük javasolt egy 50 cm x 90 cm x 120 cm-nél nagyobb ketrec. A rácsnak szinterezettnek kell lennie (festékkel bevont). Madárkalitkáknál gyakori a horganyzott rács, azonban a mókusok vizelete azt megmarja.

 

A ketrecet ne helyezzük olyan helyre, ahol direkt napfény vagy huzat éri. Továbbá ha tehetjük, akkor tegyük magasra. Az egy jó választás lehet, ha a teteje kicsit magasabban van, mint amilyen magasak vagyunk. Mivel a mókusok úgy is többnyire a felső régióban szeretnek tartózkodni, így megemelve elegendő lehet nekik egy 120 cm magas ketrec is.

 

Berendezésként behelyezhetünk ágakat, kötelet (kizárólag vastag kötelet, mert egy vékony madzag az állat lábára, nyakára tekeredhet), ülőrudat, flexibilis ülőrudat.

 

Ha a ketrec környékén vannak nehezen tisztítható dolgok, akkor fedjük be valamivel. Ha fal mellé tesszük a ketrecet, akkor vagy a ketrecnek azt az oldalát, vagy a falat fedjük be pl. egy olcsó takaróval. 

 

Hálóhely

 

 

Biztosítanunk kell hálóhelyet is, ahol nappal nyugodtan pihenhetnek a mókusok. Lehetőleg külön legyen hálóhelyük, bár jó eséllyel együtt fognak aludni. Hálóhelyként több lehetőség is szóba jöhet:

  • odú: A természetben fák odvában laknak. Mi is kialakíthatunk ilyet. Béleljük ki, vagy adjunk nekik egy leveles fa ágat, hogy ők kibélelhessék. Persze ezt időnként cserélni kell.
  • műanyag házikó mosható szövettel: könnyebben tisztható odúként funkcionál
  • zseb: Lévén erszényes állatok nagyon szeretnek zsebben is aludni. A zsebet házilag is elkészíthetjük, ha van némi kézügyességünk. Kevesebb kézügyességgel rendelkezőknek ajánlom az én módszeremet: Vegyünk egy polár baba sapkát, varjunk rá két akasztót és kész a zseb.

A textilek megválasztásánál figyeljünk arra, hogy a mókus ne húzhasson ki belőle szálakat a karmaival, vagy a fogaival, mert az súlyos sérülésekhez vezethet. Ugyanez a helyzet a cérnával. Jó választás lehet polár anyag használata és rejtett varrás, vagy a varrás mellőzése. 

 

Étel

 

 

Célszerű ha előre van elképzelésünk arról, hogy mit kapnak majd enni a mókusaink. Lehetőleg kérdezzük ki az eladót arról, hogy idáig mit kaptak enni, hogy hasonló ételt kaphasson majd tőlünk is. Ez azért is lényeges, mert a mókusok ízlése elég eltérő tud lenni, így nem árt tudni.

  • Mindenképpen legyen otthon friss gyümölcs és zöldség, amikor az új jövevényeket várjuk! Ha nagyon nem tudjuk, hogy mi legyen az, akkor gyümölcsökből az alma, vagy a körte egy biztonságos választás. A mókusok azt többnyire megeszik. Még a görögdinnye egy általános favorit, ha éppen szezonja van. A magokat távolítsuk el .. főként az almánál!
  • Legyen otthon lisztkukacunk! Valószínűleg nagyban megkönnyíti az új hellyel való barátkozást a mókusaink számára néhány ízletes kukac.
  • Emellett jó ha van otthon natúr vagy gyümölcsös joghurt, és méz. Van mókus, amelyik megeszi a natúr joghurtot, van amelyik csak a gyümölcsöset, és van amelyik csak mézzel együtt fogyasztja.

Hosszabb távon mindenképpen javasolt némi kalcium utánpótlást is biztosítanunk a mókusoknak, hogy egészséges csontozatuk legyen.

 

Ha az állatkereskedésekben is körbenézünk étel ügyben, akkor van rá esély, hogy különböző mókusoknak való magkeveréket ajánlanak mondván, hogy az minden mókusnak jó. Csak hogy a cukormókusoknak valójában semmi köze nincs a mókusokhoz, így a magkeverékek nem nekik valók. 

 

Ital

 

Innivalóként vizet kell adnunk, ez nem nagy kihívás. Ha úgy találjuk, hogy a csapvíznek magas a klór tartalma, vagy egyéb baja van, akkor lehetőleg ne ásványvizet adjunk a mókusoknak, hanem kapható a boltokban babavíznek nevezett, káros anyagoktól mentes tiszta víz. Ha nem a legdrágábbat választjuk, akkor a mókusok az ő fogyasztásukkal nem fognak csődbe vinni.

 

Amire viszont fokozottan oda kell figyelnünk. Az új jövevények nem biztos, hogy ismerik a kisemlős itatót, ezért adjunk nekik tálkában is vizet. Lehetőleg helyezzük magasra, vagy ha belepiszkítanak, akkor azonnal cseréljük ki. Később ha megfigyeltük, hogy használják az itatót (elég hamar rájönnek), akkor a tálkát el is hagyhatjuk. Azonban lehetőleg legalább két itatót rakjunk a ketrecre, hogy ha valamelyik kifogy, vagy elakad, akkor a másik még használható legyen. A mókusok elég gyorsan élnek, így pár óra alatt is képesek kiszáradni. Mivel egész éjszaka nem felügyeljük őket, így reggelre komoly gondok lehetnek.

 

Itatónak az állatkereskedésekben kapható golyós kisállat itató teljesen megfelel a célnak. A mókusok nem piszkíthatják össze a vizet benne, így sokáig friss maradhat. Mivel egy-egy mókus fogyasztása kevés, és egyszerre több itatót használunk, ezért elég a kicsit választani. 

 

Játékok

 

 

A macskáknak készült játékokat lehetőleg kerüljük. Ha mégis macska játékot veszünk akkor 100%-os biztonsággal győződjünk meg arról, hogy nem tartalmaznak macska mentát. A macska menta nagyon mérgező a cukormókusoknak és a gyártók előszeretettel használják.

 

Célszerűbb a madarak játékai közt keresgélnünk. A nagyobb madarak játékai többnyire megfelelnek a mókusoknak. Emellett keresgélhetünk a kisemlősök játékai között. A hengerek, vagy egy nagyobb mókuskerék jó mulatság lehet. (Lehet, hogy egy jó darabig nem jönnek rá a mókuskerék használatára, de utána nagyon tudják élvezni.) Természetesen ezeket nem kell feltétlenól megvennünk. Házilag is alkothatunk hasonló játékokat. 

 

Mókus várás

 

Bár hasznossága nem egyértelműen bizonyított, ha van hozzá kedvünk megtehetjük a alábbiakat, amíg a mókusokra várunk: Vegyünk valamennyi polár anyagot és vágjuk kb. 15x15 cm-es darabokra. Este, amikor lefekszünk tegyük a kis takarókat a pizsamánkba, reggel pedig egy simítózáras tasakba. Így lesz pár mókus takarónk a szagunkkal ellátva. Amikor hazahoztuk a mókusokat, akkor esténként csempésszünk egy új takarót a szagunkkal a zsebbe. (A régit persze mossuk ki.) Így ha nagyon félénk mókust fogtunk ki, akkor is hamar hozzá fog szokni a szagunkhoz. 

 

A mókus hazahozása

 

Elindulás

 

Amikor a mókusokat hazahozzuk, akkor természetesen szükségünk lesz egy hordozó eszközre. Ez lehet egy hordozó ketrec, hordozó doboz, vagy hordozó táska. A legtöbből nem rágják ki magukat. Célszerű valamilyen búvóhelyet is tenni bele, pl zsebet. Ha nagyon hosszú az út, akkor esetleg egy kis almát is betehetünk mag nélkül. Abban van nedvesség is, illetve ha a stresszelés közben megéheznek, akkor arra is jó.

 

Bár abban a korban, amikor az eladók eladják a mókusokat már elég nagyok ahhoz, hogy saját maguk szabályozzák a testhőmérsékletüket, azért még mindig könnyen megfázhatnak. Ezért utazás közben erre is legyünk figyelemmel. A zseb, vagy egy kis polár takaró megóvhatja őket. 

 

Az eladónál

 

A mókusok átvétele mellett célszerű az eladóval kicsit beszélgetni is. Néhány tipp a kérdésekre:

  • Mit kaptak eddig enni a mókusok? Mit kedvelnek?
  • Mikor szoktak felkelni? (Csak hogy tudjuk mikor kell sasolni.)
  • Mennyire vannak emberhez szokva? (Ha nincsenek direkt emberi kontaktushoz szokva, akkor türelmesebben kell majd közelítenünk hozzájuk az első időkben.)
  • Ha szaporításban is gondolkodunk, akkor természetesen ügyeljünk rá, hogy a pár ne legyen rokonságban. 

Ha hazaértünk

 

Adott egy vagy több stresszes mókus, és egy vagy több stresszes új gazda. Ez még nem is lenne akkora gond, ha a mókusok nem lennének olyan ügyesek. De azok. Az egyik lehetőségünk, hogy a hordozó eszközt be tudjuk helyezni a ketrecbe, vagy nagyon szorosan a szájához (ha van egy kis rés, akkor vesztettünk).

 

A másik lehetőség, hogy a mókusunk meglép. Ekkor teljes erőből azon lesz, hogy meglépjen előlünk, és nem egyszerű elkapni. A helyzeten segíthet, ha van nálunk egy darab textil anyag. Megint csak a polárt javaslom. Ugyanakkor a frottil törülközőket felejtsük el, mert abba beleakad a karom, így mind a mókust, mind a gazdát tovább stresszeli. Próbáljuk a kis takarót a mókusra dobni, felnyalábolni vele és a ketrecbe helyezni.

 

Ha a megoldás nem jön be, és a mókust a saját megszokott, beszagosított zsebével hoztuk haza, akkor van rá esély, hogy ha visszavonulunk és sötétet csinálunk, akkor visszamászik a zsebébe.

 

Ha sikeresen bekerültek a mókusok a ketrecbe, akkor tegyünk be enni és innivalót, ha eddig nem tettük, sötétítsünk be és vonuljunk vissza. Bár ez nagyon nehéz megtenni, de be kell látnunk, hogy szegény kis állatot hirtelen elszakítottuk eddigi környezetétől, szülőktől, társaitól, és bekerült egy idegen környezetbe, idegen szagok közé. Célszerű adnunk nekik 24 órát, hogy megbarátkozzanak az új helyzettel. A türelem rózsát terem, mivel így könnyebben megbarátkozik velünk.

 

Persze vannak mókusok, akik hamarabb megbarátkoznak, és pár óra nyugalom után már kíváncsian nézelődnek. Azért ebben az esetben is legyünk türelmesek, és ne próbáljuk megfogni a mókust. Ha akar akkor esetleg odajön a kezünkhöz és lenyalogatja róla a joghurtot, mézet, stb. Ha nem, akkor majd pár nap múlva. 

 

Első napok

 

A mókusoknak kell 2-3 nap míg teljesen megbarátkoznak az új helyükkel. Az első 24 órában ne nagyon piszkáljuk őket. Napközben nem árt ha a közelükben vagyunk, így megszokhatják a hangunkat. Ha akarjuk óvatosan megsimogathatjuk őket a zseben keresztül. Bár jó esély van rá, hogy egy nagy morgással nyugtázzák ezt a mókusok. Próbálhatunk közeledni hozzájuk joghurttal, mézes joghurttal, almaszóssal az ujjunkon. Kiszagolják és óvatosan megközelítik, majd lenyalják az ujjunkat. Azonban tartsuk észben, hogy a cukormókusok többek közt a növények nedveivel táplálkoznak. Ha elfogy, akkor természetes, hogy kicsit megpróbálják megharapdálni, hogy ismét jöjjön belőle. Az esetünkre lefordítva ha tartunk a harapásuktól, akkor óvatosan még az előtt húzzuk el a kezünket, mielőtt teljesen elfogyna a finomság és pótoljuk. 

 

Barátkozás

 

 

A szagosított takarók és a nyalogatható finomságok mellett megtehetjük, hogy készítünk egy szoktató zsebet is, amelyet a nyakunkba akaszthatunk és a kis mókusokat a zsebükkel együtt beletehetjük. Természetesen nappal, amikor alszanak. Először idegesek lesznek. Esetleg egy kis nyalogatható finomsággal az ujjunkon meggyőzhetjük őket, hogy nem is olyan rossz a helyzet. Ha jól el tudnak bújni idővel el is alszanak a nyakunkban. Ez segíthet, hogy hozzászokjanak a hangunkhoz, szagunkhoz.

 

Egy hét után már gondolkozhatunk azon, hogy játszunk a mókusainkkal. Az egyik lehetőség, hogy mókus biztossá tesszük a szobát, és kiengedjük. A másik lehetőség, hogy szerzünk valahonnan egy nem túl nagy, olcsó, zárható sátrat és felállítjuk a szobában. Tegyünk egy polár takarót az aljára, lógassunk fel pár játékot és máris kész a mókus-ember játszótér. Ha kellően sötét van, akkor a mókusok lassan előjönnek a zsebükből felfedezni a környéket. Ne is foglalkozzunk velük, üljünk nyugodtan a sátor másik végében. Idővel odajönnek hozzánk. Jutalmazhatjuk ilyenkor valamivel. Ha pedig harapdálna, akkor tereljük el a figyelmét valami játékkal. Idővel játszófának fognak tekinteni minket. Ja igen, egy jó tanács: Ha nem akarunk sok kis karmolást begyűjteni, akkor öltözzünk be rendesen.

 

 

 

 

Forrás:

- http://cukormokus.aut.bme.hu/index.php/Kezd%C5%91lap

- http://www.hobbisun.gportal.hu/gindex.php?pg=28837672&nid=4738949