Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Táplálkozás

2009.04.23

Ahány mókus, annyi egyéniség. Ez igaz a táplálkozási szokásaikra is. Ritka a nehezen etethető példány, ha nincs más, általában mindent megesznek (a felsoroltak közül). Viszont biztosítani kell nekik a válogatás lehetőségét. 

Van, amelyik egyáltalán nem eszik kukoricát, a többség a szívét kiharapja, de  némelyik az egészet megeszi. Van, amelyiknek kedvence a tücsök, egy másik egyáltalán nem fogadja el. A legnagyobb sikerre minden állatnál mogyoróval, dióval, lisztkukaccal számíthatunk.

 

KépKép

Kép

 

A mókusok fő tápláléka különböző magokból áll. Állítsunk össze alapkeveréket (vagy vásároljunk), amivel minden állat elégedett és biztosítja számukra a mindennapi tápanyagszükségletet.

Emellett rendszeresen, lehetőleg minden nap adjunk valami kiegészítő táplálékot is. Senkit ne riasszon vissza a kiegészítő eleségek hosszú felsorolása. 

A csíkos mókusok változatos étrendet igényelnek, de ezek közül a számunkra könnyebben beszerezhetőkkel is jól elvannak. Kísérletezzünk, minden állatnak meg kell ismerni az ízlését.

Mindig valamivel többet adjunk, mint amennyi elfogy. A mókusok  fő tevékenysége az élelem összegyűjtése és elraktározása. A ketrec sarkaiban elkaparják, vagy az odújukban gyűjtik. Ebben is vannak különbségek. Némely állat annyi magot halmoz fel az odújában, hogy alig fér be, másnál csak néhány szem mogyorót lehet találni. A vadon élő állatok akár 8 kiló élelmet is összegyűjtenek télire.

 

Alapkeverék:

Naponta 3-4 dekát kapnak, amit kis lapáttal egyszerűen ki lehet mérni. A lapát befér a ketrec rácsán, így nem kell egyenként kinyitni az ajtókat. A magokat mindig egy helyre szórom, közvetlenül az alomra. Kis tálkákkal is próbálkoztam, de ezeket legtöbbször felborogatják. A keverék elemeit és arányukat  próbálgatással alakítottam ki. A legtöbb állatnak megfelelő. 

·         2 rész kukorica

·         2rész búza

·         2-3 rész napraforgó

·         1rész árpa

·         1 rész borsó

·         1 rész tökmag

·         1 rész vörös cirok

Ha nem kapok megfelelő magokat, galamboknak árusított magkeveréket veszek, amit napraforgóval feldúsítok. Galambok számára többféle keveréket árulnak, ezek közül jobb minőségű a versenygalambok számára készült, vagy a vedlési keverék.

A kölykök négy hetes koruktól már kijárnak az odúból és eszegetnek az ott talált magokból. Ezért már ott szórjunk a kölyökkeverékből valamennyit. Elválasztás után a puhább magokat tartalmazó  keveréket adjuk, amibe fokozatosan keverhetünk egyre többet a felnőtt állatok keverékéből. 8-9 hetes korra már teljes egészében a fenti keveréket adhatjuk. Kölyköknek a következőt szoktam adni:

·         3 rész hántolt napraforgó

·         2 rész hántolt tökmag

·         3 rész búza

·         2 rész dióbél

·         1 rész szezámmag

·         1 rész mazsola

 

Kép

Más lehetőségek

·     "Magkeverék rágcsálóknak"

Minden állatkereskedésben kapható. Különböző összetételűek. Általában megfelelő, de érdemes napraforgóval dúsítani.

·     "Magkeverék csíkos mókusoknak"

Állatkereskedésekben néha beszerezhető. Kiváló minőségű, sok tápláló és csemegének számító magot tartalmaz, de drága. Kényelmes, hogy egyszerre beszórhatunk mindent, de én jobban szeretem az ínyencségeket külön, sokszor kézből adni.

·     Préselt magpogácsa

Állatkereskedésekben kapható. Különböző magokból préselt karika, ami a ketrecben felakasztható. A mókusok szívesen rágcsálják. Előnye, hogy a maradék nem koszolódik, nem keveredik az alommal, és a fogyasztás is könnyen figyelemmel kísérhető.