Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mókuslak -A ketrecek

2009.04.21

Milyen a jó ketrec? Tágas. Ezt minden csíkos mókusokról szóló cikkben megtalálhatod.

Azonban vagy kerülik a pontos méreteket, vagy túl nagyot határoznak meg. Talán azért, mert nem tartottak burundukot, vagy ha mégis, nem éppen tágasnak nevezhető ketrecben. Egy könyv 1x1 méter alapterületet javasol, 1,5-2 méter magassággal. Egy másik szintén 1x1 méter alapterületű és 1,5 méter magas ketrecet ír. Nem a szabadban való tartásról szóltak, mégsem próbálták meg bevinni a lakásba, mert valószínűleg már az első ajtónál elakadtak volna.

Biztos, hogy az említett másfél köbméter körüli lakosztályban valóban jól érzi magát a mókus, de én ezt túlzásnak tartom. Egy ilyen méretű ketrec ára többszöröse a lakója árának, pedig a csíkos mókus ára is elég magas. 

Én is arra  próbálok buzdítani minden állattartót, hogy optimális elhelyezést és ellátást biztosítson állatainak, de a lehetőségek határain belül. (Egy kutya is kertes házban érzi magát legjobban, mégis kutyatartók milliói bizonyíthatják, hogy remek élete lehet egy lakásban is.)

Nagyon fontos a ketrec berendezése. Az optimálisnál kisebb helyen is lényegesen javíthatunk a megfelelő berendezési tárgyakkal. Legyen hol ugrálni, elbújni, raktározni az eleséget

Tenyészketrec:

Külön kell választani a tenyésztő ketreceket és a hobbiból tartott állatok ketreceit. Ez elsőre nem is olyan természetes, hiszen ugyanazok az állatok élnek benne, igényeik egyformák. Mégis kompromisszumot kell találni, mert egy tenyész csapat ellátására fordított idő és pénz a szaporulat árában jelenik meg, és ha a maximális tartási körülményeket biztosítjuk, végül eladhatatlanul magas ár jön ki a szaporulatra. De ez így van minden állattenyésztésnél.

Méret

Láttam olyan csíkos mókus tenyészetet, ahol a ketrecek mérete kb: 50 cm hosszú, 25 cm széles és 30 cm magas volt. Ez már a minimum, de itt is szaporodtak, és látszatra nem érezték magukat rosszul. Én 80-100 cm hosszú, 35- 40 cm széles és 50 cm magas ketreceket használok. Legtöbbször kettőt egymásra építek. Így még kezelhető magasságban van mindkettő, ha egy 60-80 cm magas asztalon állnak.  Növendékeket ennél kisebben is szoktam tartani, de csak néhány hétig.

Kép

Anyag

A ketrecek anyaga kadmiumozott, vagy horganyzott ponthegesztett háló. A horganyzott háló időjárásálló, szabadban is lehet tartani, állítólag 20 évig is  ellenáll esőnek, fagynak. (A levágott végeket le kell kezelni, mert ott rozsdásodik.) A rács 2,5 mm vastag, de újabban 1,2 mm vastag hálót is használok. Ezeket csak a függőleges irányban, az alsó és felső oldalt a 2,5 mm vastagságúból készítem, hogy merev legyen. Lehet szögacélból keretet készíteni hozzá, akkor nem kell a vastagabb anyaggal összedolgozni. Az első ketreceimhez használt tyúkketreceket bontottam szét, és Hammerite-al festettem be. Csak ideiglenesen vannak benne állatok, nem javaslom semmilyen festék használatát. Sokat szaladgálnak a rácsokon, így ha valahol lehámlik, a lábukra ragadhat.Némelyik rágja is a ketrecet. A 2,5 mm-es háló rácsai 15x75 mm, az 1,2 mm-es 16x16 mm. 20 mm-es rácson a kicsik már kiférnek, a 25 mm-esen a nagyok is ki tudnak bújni.

 

Ajtó

Sok ketrecet két ajtóval készítettem. Az egyiken éppen befér a kezem, a másik akkora, ahol nagyobb berendezési tárgyakat is be tudok tenni (pl. az odút). A nagyobb ajtón a mókusok képesek akár a karunkon kifutni. További előnye, hogy szükség esetén le tudom választani a ketrecet. Az ajtókra kétféle megoldást használok. Az elsőnél az ajtó szintén a ponthegesztett hálóból készül. A felerősítés történhet zongorapánttal, vagy a rács egy szálát fogóval rátekerem a ketrecre. A zongorapántot is dróttal erősítem fel. A legjobb hegeszteni, de ezt az anyagot csak gázos hegesztővel lehet. A biztonságos zárást vízszintes karikákba dugott függőleges fémpálcával oldottam meg. Ez az ajtó  elég sok munkába kerül és nem is valami szép, nyitni is macerás. Ezért újabban műanyag síneket szegecselek kívülről vízszintesen a ketrecre. A sínekben csak félre kell tolni az ajtót, ami lehet plexi, üveg, fém, vagy fa lap. (A fa,  főleg a pozdorja csak ideiglenesen használható, elrághatják. Illetve ezt gondoltam, amikor készítettem, de 2 év múlva is fenn vannak, egyiket sem rágták meg!) Az ajtó egyik alsó sarkát ferdén levágom. Ha csak addig tolom el az ajtót, befér a takarmányadagoló kanál; ha kicsit tovább, akkor egy dió is. Főleg pároztatásnál nagyon praktikus ez a tolóajtó. A régebbi előre nyíló ajtón nagyon ügyesnek kellett lenni, hogy a szintén előre nyíló kis ketrecből beengedjem a másik mókust anélkül, hogy egyik se szökjön el. Most mindkét ketrecen tolóajtó van.

 

Tálca

A ketrecek aljára kihúzható alumínium tálcákat készítek. Így gyorsan és kényelmesen lehet takarítani. (Van, aki nem ajánlja az alumíniumot semmilyen állattartáshoz, mert mérgező. Aki fél ettől, az használhat horganyzott lemezt. Szerintem nem lehet túl veszélyes,  hiszen évtizedekig főztünk alumínium kuktában, sok helyen alumínium evőeszközöket használnak, stb. És az állatok nem ezen tartózkodnak, hanem az erre szórt almon.) A tálca hátul 5 cm magas, oldalt és elöl 7-8 cm.

Elhelyezés

Ha a ketrec anyaga megfelelő, akkor szabadban is elhelyezhetjük. Itt feltétlenül biztosan kell záródnia és eldőlés ellen is biztosítani kell. Az éjjel portyázó macskák, de akár menyét, nyuszt is rájuk támadhat. Félárnyékos-árnyékos helyre tegyük, szélvédett helyre és ne ázzon be.

Házon belül minden száraz helyiség megfelel. Célszerű a szúnyoghálós ablak, mert bármennyit takarítunk, több állat egy helyen mindenképpen vonzza a legyeket. Sok állatnál érdemes egy ablakventillátort felszerelni, amit időzítve kapcsolhatunk. Jó, ha a helyiség világos, de mesterséges fénynél is jól érzik magukat. 

 

Hobbiketrec:

A hobbiállatok legtöbbször lakásba kerülnek, ezért a ketrecnél más követelményeket kell figyelembe venni. Legyen szép, a mókus ne tudjon szemetelni belőle.  Lehet nagyobb, de praktikusan el lehessen helyezni.

Ár, méret

Állatkereskedésekben általában csak kisebb ketreceket kapni, a nagyobbaknak pedig túl nagy a rácsmérete. Néha kapni 60x40 cm alapterületű, 60 cm magas, felül kerekített ketrecet 10 ezer forinttól. Alul műanyag tálcás, oldalt kis műanyag etetők vannak beszerelve. Ez az minimális méret, ami már megfelel. (Célszerű egy magasabb oldalú tálcába állítani, mert kiszórhatja a magokat.) Néhány helyen katalógusból lehet rendelni ideális méretű, teljesen felszerelt és nagyon szép ketreceket 150-200 ezer forintért kórból, vagy sárgarézből.

Már sok lakásba való mókusketreceket is készítettem. Legtöbbször alumínium szögprofilba szegecselt 16x16 mm-es horganyzott hálóból készítem. További részleteket találsz a Néhány saját gyártmány oldalon.

Kép

Szabó András:

06-30/472-3536

Tököl, Fő út 19/a

http://invitel.hu/ventana/csikos_mokus/ketrec_sajat.htm

 

Anyag, szerkezet

A ketrec anyagának a tenyész ketrec résznél leírt 16x16 mm lyukméretű horganyzott hálót használom. Alul általában nem készítek kihúzható tálcát, mint a tenyész ketreceknél, mert a tálca 5 cm-es pereme úgyis túl alacsony és néha a mókusok kiszórnak némi almot. Ha külön helyiségben tartjuk, akkor ez nem zavaró, de lakásban nem kellemes. Ezért a ketrecet egy 10-30 cm magas oldalfalú üveg tálcába állítom. Tisztításkor  az egész ketrecet ki kell emelni egy nejlonra és egy kissöprűvel alulról letisztítani. A maradék szénát, dióhéjat stb. kézzel kell kiszedni.  Az üveg helyett lehet laminált lapot, vagy fémet is használni. Így sajnos nem látjuk a ketrec alját, de viszont a kidobált szemetet sem. Lehet a ketrecet alsó lap nélkül  készíteni. Ha így kiemeljük, minden szemét a tálcán marad.

A ketrec ajtajának itt is a műanyag síneken mozgó tolóajtót javaslom. (Lásd ezt is a tenyészketrec résznél) Ha már vettetek kész ketrecet és az ajtaja bepattanós (meghajlított rugalmas huzal), akkor erősítsétek valamivel a ketrec rácsához (pl. kutyapóráz csatja). Nagyokat tudnak ugrani és így az ajtó kinyílhat.

Van, aki igazi lakosztályt épít kedvencének. Itt biztos igaz, hogy minél nagyobb, annál jobb. A bal oldali  képet az interneten találtam. Egy Harry nevű csíkos mókus lakik benne.

Máshol is láttam hasonló megoldást: itt a fém hálót fa keretre erősítik. Ilyenkor érdemesebb a fát kívülre szerelni, hogy ne tudják megrágni (mint az alábbi képen).

 

Elhelyezés

A ketrecet lehetőleg egy nyugalmas sarokba állítsuk. (Ha nem lakásba, hanem hidegebb helyiségbe tesszük, akkor ne állítsuk fal mellé, mert sugározza a hideget.) A falra érdemes mosható laminált lapot szerelni, összepiszkolhatják. A hideget jól bírják, de a hely semmiképpen ne legyen nedves, vagy huzatos. Ne állítsuk olyan helyre, ahonnan látszik a tévé, mert állítólag a tévé által sugárzott frekvencia nagyon zavarja őket. Legyen elég világos, de a napfény nem lényeges. Van olyan mókus, aki szeret a napon elnyújtózni, de a hosszú ideig tartó erős napfény zavarja őket, a nagy meleget pedig nehezen viselik.

A kisebb méretű ketreceknél fontos, de a nagyobbakban lakó csíkos mókusokat is engedjük ki néha a szobába szaladgálni. Mindig felügyelet mellett, mert megrághatnak ezt-azt. Ha néhány magot kihelyezünk a megszokott helyekre, akkor valószínűleg békén hagyják a nem nekik való dolgokat.

 

Forrás:

http://invitel.hu/ventana/csikos_mokus/tenyeszketrec.htm

http://invitel.hu/ventana/csikos_mokus/hobbiketrec.htm